Koelwerkbank voor de horecakeuken? Hier let je op!

Wil je een nieuwe koelwerkbank gaan aanschaffen voor in je keuken? Wij geven je graag tips waar je op kunt letten! Als grootkeuken leverancier zien wij namelijk veel keukens op een dag, en weten we dus ook waar je rekening mee kunt houden om spijt achteraf te voorkomen.

Bewegingen van het keukenpersoneel

Voordat je op zoek gaat naar een koelwerkbank, bedenk eerst eens welke producten je wil gaan opslaan én welke bewegingen er nu allemaal gemaakt worden door het keukenpersoneel. Loopt iemand bijvoorbeeld 50x per avond naar een grotere koeling? Dan is het wellicht handig om deze koelkast of koelcel te vervangen door een koelwerkbank op die specifieke plek.

Ook is er, afhankelijk van het concept wat je voert, vaak winst te behalen door het gebruiken van koelwerkbanken met lades in plaats van deuren. Hierdoor heb je niet alleen een one hand principe te pakken wat effectiever werkt, ook heb je minder kans op waste en ongebruikte voorraad doordat je goed inzicht hebt in de voorraad. We zien ook concepten die met mise-en-place producten i.c.m. bijvoorbeeld een Smart Vide, één lade per gerecht hanteren, waardoor de bereiding van een specifiek gerecht veel efficiënter verloopt.

Kwaliteitskeuze

Er is nogal wat verschil in kwaliteit in koelwerkbanken. Als je veel met zuren en vis werkt, kan een niet-RVS uitgevoerde of gecoate verdamper gaan lekken door corrosie. Omdat wij als Kitchen Create snappen dat er in een keuken intensief gewerkt wordt, werken wij het meest met hout onderlijmde RVS werkbladen, in plaats van een soort pur schuim. Het blad gaat niet golven en is minder gevoelig voor deuken. Zeker als je een open keuken hebt, is die uitstraling een must!

Statisch of geforceerd aangedreven

Er zijn 2 soorten koelingen. De eerste is een geluidsarme, statische koeling. Deze maakt gebruik van de natuurkundige wet van circulatie om de kou te verspreiden. Dit is zeer geschikt voor producten die minder gevoelig zijn voor lichte temperatuurwisselingen, zoals dranken. Het is een budgetvriendelijke oplossing in aanschaf.

De tweede soort is geforceerd, waarbij een ventilator de koude lucht blaast. Essentieel wanneer iets intensief teruggekoeld moet worden, of de bewaartemperatuur kritisch is. De temperatuur wordt dan namelijk niet beïnvloed door bijvoorbeeld het openen van de deur, of een warme keuken waar hij instaat.

Remote of built-in koelmotor

Een koelwerkbank kan voorzien zijn van een built-in koelmotor of een remote motor. Bij een remote koeling staat de koelmotor buiten. Dit scheelt niet alleen in ruimte, al snel 21 cm, maar ook geluid, warmte en schoonmaak in de keuken zelf.

Een built-in koelmotor is de meest geleverde optie. Hier wordt de motor in de koelwerkbank geplaatst. Wij adviseren graag over de best passende optie voor jullie keuken.

Voorbeeld hoogtes                       Built-in                Remote
Koelwerkbank 3-deurs                  1780mm              1570cm

Koelwerkbank 2-deurs                  1300mm              1090cm

Verschillende werkhoogtes

Het kiezen van een andere korpushoogte heeft een grote hoogte voor de uitstraling van de keuken, de opbergruimte én het gemak in de keuken. De hoogte kan verschillen van ca. 660mm tot ca. 760mm. De lage variant is bijvoorbeeld ideaal voor gebruik onder een kooklijn, zoals een bakplaat, friteuse of gasfornuis.

Liever een advies op maat?

Wij begrijpen het ook als de keuze minder “simpel” lijkt te zijn dan je wellicht in eerste instantie dacht. Daarom adviseren wij je graag bij de aanschaf van een koelwerkbank, zodat je een investering doet die iets toevoegt in werkplezier, besparing in tijd en energie en ergonomische voordelen voor het keukenteam. 

Neem gerust contact met Kitchen Create op voor een vrijblijvend advies.

Je mag ons altijd een belletje geven: 

088 – 203 8000

of laat je gegevens achter om een afspraak te maken, dan bellen wij je terug.