De horeca zonder gas

De horeca zonder gas

Sowieso is het plan vanuit de overheid helder: vanaf 2050 koken we niet meer op gas. Door over te stappen op duurzame energie, verminderen we de CO2-uitstoot.

Wat voor consequenties heeft dit voor de horeca? Is het verstandig om hier nu al in te investeren? 

Geen open vuur

If you can’t stand the heat, investeer in een keuken zonder gas. Door elektrisch te koken is het veel minder heet in de keuken. Kookplaten zijn alleen aan wanneer er iets opstaat, en er is veel minder warmteverlies ten opzichte van gas. Minder hitte dus in de keuken, wat zorgt voor een prettigere werkomgeving voor koks. Ook hoeven uw koelingen minder hard te werken, waardoor de levensduur verlengd wordt en er minder energie verbruikt wordt.

Wel de snelheid

Op snelheid hoeft u niet in te leveren, want inductieplaten zijn zo warm. Een half uur tijd is voldoende om 60 liter water aan de kook te brengen. Buiten deze categorie hoeft het maximale vermogen bijna niet gebruikt te worden. Door het gebruik van naadloze inductieplaten wordt ook het schoonmaken gemakkelijker, en bespaart u daarop tijd.

Direct investeren bij verbouwing

Gaat u nu verbouwen? Dan is het de moeite waard om te kijken naar de opties. Er komt uiteindelijk een gasloze wereld op u af, waarom zou u niet alvast hierop voorbereiden als u de kans heeft? De eerste horecazaken zijn over op koken zonder gas. De investering is fors, want in veel gevallen moet er extra elektriciteit aangelegd worden. Dit drijft het kostenplaatje van een investering op. Maar als u nu toch gaat investeren, zou u dan niet liever de overweging maken, dan wanneer het u vanuit de overheid wordt opgelegd – of wacht u totdat de gasprijzen niet meer te betalen zijn?

Voordeel: energie-investeringsaftrek

Sinds 2018 staat inductie kook- en bakapparatuur op de energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. U kunt voor deze apparatuur een energie-investeringsaftrek aanvragen. De aanschaf van inductie wordt hiermee goedkoper, gemiddeld levert dit zo’n 11% voordeel op. U kunt 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat kan bovenop de gebruikelijke afschrijving.

Bent u nieuwsgierig naar de kansen? Wij adviseren u graag op keukengebied wat er mogelijk is, voor de meest doordachte en duurzame inrichting. Neem hiervoor contact met ons op.

info@kitchencreate.nl | 088 – 203 8000