Energie InvesteringsAftrek - EIA

Als ondernemer kunt u profiteren van de EIA, een fiscale regeling waarmee de overheid u ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie.

Op deze pagina hebben wij de details voor u verzameld.

N.B.: Wij hebben de informatie op deze pagina met zorgvuldigheid samengesteld. Echter dient deze puur ter informatie. Heeft u vragen of wenst u een advies op maat, ga dan altijd te rade bij uw accountant of subsidieadviseur. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Wat is de EIA?

Met de EIA ondersteunt de overheid bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Bovenop de energiekosten die omlaag gaan heeft u dus nog een voordeel: u betaalt ook minder belasting. 

Wanneer u keukenapparatuur aanschaft die in aanmerking komt voor de Energie-Investeringsaftrek (hier kunt u snel zoeken in de complete lijst) mag u een percentage (2022: 45,5%) van de aanschafwaarde, inclusief kosten voor montage en aanpassen van uw elektra aansluiting, aftrekken van uw winst. 

Wanneer kan ik profiteren van EIA?

Dit zijn de voorwaarden waar u aan moet voldoen:

 • U heeft een onderneming voor eigen rekening en bent belastingplichtig voor inkomsten- of vennootschapsbelasting in Nederland.
 • U investeert in een bedrijfsmiddel dat voldoet aan de eisen van de Energielijst en dat minimaal € 2.500 (excl. BTW) kost.
 • Het bedrijfsmiddel is nieuw.
 • U vraagt de EIA binnen drie maanden na aanschaf aan.

Welke apparatuur komt er dan voor in aanmerking?

Rational 
Gaat u een gasgestookte oven vervangen door een elektrisch model van RATIONAL? Dan komt uw investering mogelijk in aanmerking voor Energie-investeringsaftrek (of u werkelijk in aanmerking komt voor EIA is onder andere afhankelijk van uw bedrijfsresultaat en overige investeringen). Bedrijfsmiddelcode 270101.

Deze RATIONAL ovens komen voor de EIA in aanmerking:

iCombi Pro 6-2/3 XS, 6-1/1, 6-2/1, 10-1/1, 10-2/1, 20-1/1, 20-2/1
(alleen wanneer u een (indirect) gasgestookte oven vervangt)
iCombi Classic: CombiMaster® Plus XS, 6-1/1, 6-2/1, 10-1/1, 10-2/1, 20-1/1, 20-2/1
(alleen wanneer u een (indirect) gasgestookte oven vervangt)

Liebherr
Veel Liebherr apparaten voldoen dankzij de zeer energiezuinige en milieuvriendelijke werking aan de criteria voor Energie investeringsaftrek en worden door de Nederlandse overheid gesubsidieerd.

Gastronomie koelkasten
Van Liebherr komen alle gastronomie koelkasten met energielabel A in aanmerking.

Gastronomie vrieskasten
Alle gastronomie vrieskasten met energielabel A, B of C van Liebherr komen in aanmerking.

Hoe vraag ik het aan?

Vraag de EIA aan in 3 stappen:

 1. Vraag e-herkenning aan, als u dat nog niet heeft. Dit heeft u nodig om als bedrijf in te kunnen loggen bij de Rijksoverheid. Op deze pagina vindt u alle informatie.
 2. Vraag de subsidie aan. Dit doet u via de website van de overheid. Houd hiervoor bij de hand:
  1. Uw inloggegevens van e-herkenning
  2. Uw factuur van Kitchen Create. Het bedrag waarover de subsidie wordt verstrekt is het bedrag van de aanschaf zonder inruil maar vermeerderd met de eventuele installatiekosten om het bedrijfsmiddel operationeel te krijgen.
  3. De code die u nodig hebt volgens de energielijst. Zoek dit vooraf op. Bijvoorbeeld wanneer u een indirect gasgestookte oven gaat vervangen voor een elektrisch type dat in aanmerking komt is (270101) (W). De omschrijving is “Elektrische ovens [W]”.
 3. Bewaar de bevestiging in uw boekhouding.

Vragen? Hier kunt u terecht

Vragen over e-herkenning
Heeft u vragen over e-Herkenning neem dan contact op met uw accountant.

Vragen over EIA
Heeft u vragen over de aanvraag van EIA via het e-loket, neem dan contact op met uw accountant of de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (tel. 088 – 042 42 42).

Vragen over verwerking van de aanvraag in uw boekhouding
Voor meer informatie over de aftrek verwerken in uw belastingaangifte kunt u terecht bij de Belastingdienst Ondernemers (tel. 0800 – 0543) of natuurlijk uw accountant.