Combi-oven/ combisteamer

Wat is een combi-oven?

Een combi-oven heeft deze naam gekregen, omdat de oven stoom en droge hitte combineert, om uw gerechten op een andere manier te bereiden. Hierdoor kunt u heel veel verschillende dingen doen: u kunt stomen, bakken, grillen en zelfs braden. Dit maakt het een waardevolle toevoeging in uw horecakeuken.

De voordelen van een steamer of combi-oven:

Naast het eerder benoemde feit dat u met behulp van een combi-oven kunt stomen, bakken, grillen en zelfs braden, brengt een combi-oven u nog meer luxe. U kunt namelijk ook smoren, stoven en pocheren. Hiermee vervangt een combi-oven tot mogelijk 30% van uw gebruikelijke bereidingsapparatuur! Niet alleen is er een overvloed aan verschillende mogelijkheden van vele verschillende programma’s, het is nog altijd eenvoudig te gebruiken. De gebruiksvriendelijkheid van de ovens zit hem in het lage aantal knoppen wat er op de ovens zit. Dat is eigenlijk alles waar je mee kunt werken en in onze optiek heb je ook niet meer nodig voor een goede combi-oven!

De 3 instellingen van een combi-oven: Stomen, convectie en een combinatie

In 1 apparaat is het mogelijk om 3 verschillende instellingen te gebruiken. Hierdoor wordt er veel mogelijk qua bereiding.

Stomen:
De steamer modus gebruikt stoom om de producten tijdens bereiding sappig te houden. Het is de ideale modus om te gebruiken voor het stomen en pocheren van groenten en vis.

Convectie oven:
Hetelucht wordt geforceerd door de ovenkamer geblazen. Hierdoor ontstaat er een droge hitte die zorgt voor de bruine kleur op producten en het verwijderen van vocht in het bereidingsproces. Deze functie wordt gebruikt voor het bakken, grillen, en bijvoorbeeld voor het ovenfrituren.

Combinatie
Hetelucht en stoom worden gecombineerd in deze functie waardoor u producten kunt bereiden zonder vocht te verliezen. Voor het stomen of braden, is deze combinatie zeer geschikt. Vlees en groente komt uit de oven met een goede garing, zonder uit te drogen. Ook voor bijvoorbeeld het bakken van brood wordt deze functie gebruikt, waarbij de stoom helpt om een krokante korst te krijgen.

Gas of elektrische oven

Bij de aanschaf van een oven is het handig om te weten wat het verschil is in gebruik tussen een gas en elektrische oven.

Gas:

 • De lucht van een gasoven is door de verbranding van gas vochtig. Hierdoor drogen gerechten minder uit.
 • De hitte van gas is intensiever en sneller, omdat het direct aanwezig is. 
 • De onderdelen van een gas oven zijn vaak prijziger dan van elektrisch. 

Elektrisch:

 • Een elektrische oven is vaak goedkoper in aanschaf
 • Betere warmteverdeling binnen de complete oven
 • Nauwkeurig in graden celcius te sturen qua temperatuur

Recepten database

Veel combinatie ovens bevatten een digitaal receptenboek. Vaak staan hierin honderden veelvoorkomende bereidingen, en daarnaast kunt u dit uitbreiden met uw eigen recepten. 

Zo kan uw keukenteam gebruik maken van deze programma’s, om de kwaliteit van de gerechten te waarborgen.

Onderhoudstips voor uw steamer/combi-oven

Gebruikerstips:

 • Laat de deur na het reinigen ’s avonds altijd op een kiertje staan om muffe geurtjes te voorkomen
 • Rational steamer? Doe één keer per maand het filter (onder de steamer) in de vaatwasser. Laat goed drogen en plaats hem weer terug.

 

Reinigingstips

 • Reinig volgens het aangegeven programma. Bij twijfel of vervuiling: op de meest intensieve stand. Gebruik hiervoor de juiste reinigingsmiddelen.
 • Ontvet de binnenkant goed, en zorg ook dat de afvoer vetvrij Om hier helemaal zeker van te zijn zet u de steamer een half uur op steamen na het schoonmaken.
 • Maak de binnenkant goed droog.
 • Reinig ook het
 • Steamer met een Brita filter? Vervang minimaal 1x per jaar het Brita filter.

Meer advies over een combisteamer in uw horecakeuken?

Wij adviseren u graag! Neem contact op met onze keukenspecialisten via 088 – 203 8000 of info@kitchencreate.nl

Of laat hieronder uw gegevens achter, dan bellen wij u terug.