AFZUIGKAP

Afzuigkappen verwijderen geuren en dampen die niet wenselijk zijn in de werkomgeving. Er bestaan veel verschillende types, ingedeeld al naargelang de specifieke functie die ze moeten vervullen. Men spreekt onder andere van afzuigkappen, inductiekappen, eilandkappen, condenskappen (boven vaatwassers) en koolfilter-installaties.

WANDKAP

De meestvoorkomende afzuigkap is de wandkap, die steevast aan een wand bevestigd wordt. Doorgaans onderscheidt men hier modellen met een schuine voorzijde (actiekap) en doos-modellen, die meer luchtvang creëren.

INDUCTIEKAP

Bij een inductiekap (vangluchtkap) voert de afzuigkap niet enkel lucht af, maar ook toe. Op deze manier wordt tocht vermeden. Brandvrije isolatie voorkomt hier de condens die ontstaat door de dubbele luchtbeweging.

EILAND AFZUIGKAPPEN

De eilandkap dient uiteraard om de lucht boven een kookeiland af te zuigen. Ze wordt bevestigd aan het plafond en kan voorzien worden van een enkele of een dubbele filterrij, rekening houdend met de functies van de kookinstallatie.

KOOLFILTER INSTALLATIE

De koolfilter installatie of geurfilterkast verwijdert vetresten en hinderlijke geuren. Er worden hiervoor 3 filters gebruikt. De doosfilter of voorfilter (voor vet, water en stof) beschermt daarbij de 2 andere filters: de zakkenfilter en de (actief-)koolfilter. De zakkenfilter beschermt daarbij op zijn beurt de koolfilter, die de eigenlijke geurhinder bestrijdt. Om de levensduur van de laatste 2 filters te vergroten is het voornaam om de voorfilter regelmatig te vervangen.

Advies voor je horeca keuken? Kies Kitchen Create.