Contact

Onze keukenexperts
geven je graag
vrijblijvend advies

De horeca zonder gas

Het is duidelijk: vanaf 2050 moet de Nederlandse horeca volledig gasloos zijn. De overheid stimuleert deze overgang naar duurzame energie om de CO₂-uitstoot te verminderen. Maar wat betekent dit voor horecazaken? Is het slim om nu al te investeren in gasloze oplossingen? We bespreken het hieronder!

Lees snel verder

Voordelen van een gasloze horeca keuken

Een gasloze keuken biedt meerdere voordelen, zowel op korte als lange termijn.

  • Geen open vuur: If you can’t stand the heat, investeer in een keuken zonder gas. Door elektrisch te koken is het veel minder heet in de keuken. Kookplaten zijn alleen aan wanneer er iets opstaat, en er is veel minder warmteverlies ten opzichte van gas. Minder hitte dus in de keuken, wat zorgt voor een prettigere werkomgeving voor koks. Ook hoeven uw koelingen minder hard te werken, waardoor de levensduur verlengd wordt en er minder energie verbruikt wordt.
  • Wel de snelheid: Op snelheid hoeft u niet in te leveren, want inductieplaten zijn zo warm. Een half uur tijd is voldoende om 60 liter water aan de kook te brengen. Buiten deze categorie hoeft het maximale vermogen bijna niet gebruikt te worden. Door het gebruik van naadloze inductieplaten wordt ook het schoonmaken gemakkelijker, en bespaart u daarop tijd.
  • Duurzaamheid: Elektrisch koken is energiezuiniger dan gas. Het hogere rendement van inductieplaten betekent dat meer energie direct naar het kookproces gaat, met minder verspilling. Dit draagt bij aan lagere energiekosten en een duurzamere bedrijfsvoering.

Investeren in een gasloze horeca keuken bij een verbouwing

Overweeg je een verbouwing? Dit is hét moment om te investeren in een gasloze keuken. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn door de aanleg van extra elektriciteitsvoorzieningen, biedt het op de lange termijn grote voordelen. Door nu over te stappen, bereid je jouw horecazaak voor op toekomstige regelgeving en mogelijke stijgende gasprijzen. Bovendien heb je meer controle over de timing en kosten van de transitie, in plaats van te wachten tot het verplicht wordt.

Energie-investeringsaftrek

Sinds 2018 staat inductie kook- en bakapparatuur op de energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. U kunt voor deze apparatuur een energie-investeringsaftrek aanvragen. De aanschaf van inductie wordt hiermee goedkoper, gemiddeld levert dit zo’n 11% voordeel op. U kunt 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat kan bovenop de gebruikelijke afschrijving.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden?

Wij adviseren u graag op keukengebied wat er mogelijk is, voor de meest doordachte en duurzame inrichting.

"*" geeft vereiste velden aan